Francja zwiększa import polskiej żywności

Aktualnie Polska jest - według danych USDA za 2014 rok - dziewiątym dostawcą żywności na rynek francuski. Nasz eksport do tego kraju sukcesywnie rośnie.
W ostatnich trzech latach objętych statystykami raportu Global Agricultural Information Network (lata 2012-2014) polski eksport żywności osiągnął wartości odpowiednio 697 mln USD, 783,6 mln USD i 827,7 mln USD. Dynamika wzrostu pomiędzy latami 2013 i 2014 wyniosła 5,63%. Wyższe wskaźniki w tym czasie osiągnęły tylko  Maroko (wyprzedza nas o jedno miesjce wśród dostawców na francuski rynek) oraz USA i Turcja (zajmują pozycje niższe od naszej).W ubiegłym roku całość francuskiego importu miała wartość 40,5 mld USD.
 
za: GAIN Report
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPonad 92 tys. ton żywności dla ubogich
Następny artykułProf. Stanisław Gawroński wyróżniony nagrodą Miltona Gordona

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.