Celem konkursu jest promocja regionalnych produktów i ich popularyzacja wśród konsumentów.
W finałach regionalnych do konkursu głównego nominowano 60 produktów i dań z 15 regionów. W tym roku wyróżniono 35 produktów i dań m.in. ślężański olej rzepakowy, chleb żytni na zakwasie i kozim mleku, dzika pieczonego w skórze z farszem czy nalewkę na owocach z czarnego bzu.
Na finale konkursu, który odbył się w trakcie targów „Smaki regionów” obecny był minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Powiedział, że resort, tak jak do tej pory, będzie wspierać produkty regionalne, lokalne i tradycyjne. „Chcemy skrócić łańcuch drogi tych produktów do sklepów, żeby towary były świeższe i zdrowsze” – dodał.
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Konkurs jest organizowany od 2000 roku.
Organizatorem współzawodnictwa, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP.
Źródło: