Eksportujemy więcej mięsa, a mniej owoców i warzyw

W I kwartale Polska sprzedała na rynki zagraniczne więcej mięsa niż w zeszłym roku. Spadła natomiast wielkość eksportu owoców i warzyw.

Z danych GUS wynika, że w I kwartale 2015 r. Polska sprzedała o 9,9 proc. więcej mięsa (z wyłączeniem drobiu) oraz o 16,0 proc. więcej drobiu.

Z drugiej jednak strony sprzedaliśmy o 20,3 proc. mniej warzyw oraz o 19,6 proc. mniej owoców.

Duży wzrost zanotowała sprzedaż pszenicy – w I kwartale wyeksportowaliśmy jej o 136 proc. więcej niż przed rokiem.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolacy polubili soki warzywne
Następny artykułChroni przed muszką plamoskrzydłą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.