Eksportujemy coraz więcej warzyw

W sezonie 2012/2013 nastąpił wzrost eksportu warzyw świeżych z Polski, co potwierdzają dane Eurostatu. Było to możliwe przede wszystkim dzięki wyższym zbiorom warzyw świeżych, a także wyższemu popytowi eksportowemu na niektóre warzywa - informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.
W znacznym stopniu, bo o 22 proc., do poziomu 98 tys. t zwiększył się eksport pomidorów świeżych. Jest to już trzeci z kolei sezon, kiedy wywóz tych warzyw za granicę wzrasta. Przyczyną jest w głównej mierze eksport do Rosji, która odpowiadała za 41 proc. skupionego do lipca 2012 r. do czerwca 2013 r. wolumenu pomidorów z Polski, a także za ponad 50 proc. jego wzrostu w relacji do minionego sezonu. 
 
 
 
Za:portalspozywczy.pl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosja ukarze Holandię embargiem na sery i tulipany?
Następny artykułWarzywa będą napędzać inflację?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.