Tureckie winogrona i mołdawskie jabłka importowane do Rosji pobiły rekordy zawartości pozostałości pestycydów. Niezgodne z rosyjskimi wymaganiami produkty pochodziły także z innych krajów – Włoch, Węgier, Ukrainy, Polski, Hiszpanii, Grecji.
Według komunikatu służb prasowych Rossielhoznadzoru briańskiego i smoleńskiego z 23 grudnia w całym ubiegłym roku zbadano 3010 próbek pobranych z partii produktów roślinnego pochodzenia o łącznej masie 57 tys. ton. W 173 partiach (3,4 tys. t) stwierdzono przekroczenie norm pozostałości pestycydów (cypermetryny, deltametryny, esfenwaleratu, iprodionu, fosalonu, bifentryny, lambda-cyhalotryny, triadimefonu, chlorpiryfosu, penkonazolu, azoksystrobiny) sięgające od 1,3 do 36 razy powyżej dopuszczalnego poziomu. Najczęściej przekroczenia takie stwierdzano w towarach tureckich (35 partii winogron i 24 pomidorów) oraz mołdawskich (74 transporty jabłek i 10 partii ziemniaków).
Za: Foodmonitor
pg