Eksport z UE do państw trzecich w okresie I-IX 2016 roku

Od początku stycznia do końca września 2016 roku Unia Europejska wyeksportowała do państw trzecich o około 11% mniej owoców i warzyw wobec analogicznego okresu roku 2015.
W sumie we wspomnianym okresie pierwszych trzech kwartałów wysłano 4,3 mln ton, z czego około 2,5 mln ton to eksport owoców (spadek o 11%), a 1,8 mln ton – warzyw (również 11% spadek). Wartość wysłanych produktów ogrodnictwa w omawianym okresie wzrosła za to o 1% do wartości 3,401 mld euro, przy czym 2,007 mld euro to wartość wysłanych owoców, a 1,393 mld euro warzyw. 
 
Najwięcej w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy do państw trzecich wysłano jabłek – w sumie 1,1 mln ton o wartości 570,5 mln euro. Na drugim miejscu znalazły się pomarańcze z wolumenem 250,8 tys. ton za sumę 156,7 mln euro, a na trzecim gruszki z wysyłką na poziomie niecałych 190,0 tys. ton. 
 
W przypadku eksportu warzyw do państw trzecich najwięcej wysłano cebuli z wynikiem 572,6 tys. ton za sumę 194,0 mln euro oraz ziemniaków – 541,2 tys. ton za kwotę 216,0 mln euro. 
 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUnijny program podnoszenia kwalifikacji marketingowych rolników
Następny artykułW poszukiwaniu lepszej genetycznie marchwi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.