Eksport ukraińskich owoców wzrasta

W pierwszej połowie 2018 r. Ukraina wyeksportowała owoce i jagody o wartości 86 mln euro, czyli o 59% więcej niż w tym samym okresie w 2017 r.
W porównaniu do ubiegłego roku eksport orzechów wzrósł z 12tys. t do 19 tys. ton, jabłek i gruszek z 6 tys.t do 24 tys. ton, podczas gdy eksport mrożonych jagód nieznacznie się zmniejszył z 17 tys. t do 14 tys. ton.
 
Głównymi nabywcami ukraińskich owoców i orzechów były kraje UE, które dały 60% wartości eksportu. 
 
W ciągu sześciu miesięcy bieżącego roku, większość owoców jest eksportowanych do Polski ( za około 9 mln euro), Francji  (za 8 mln €), Turcji (do 8 mln €), na Białoruś (do 7 mln €),  do Niemiec,  Grecji i Holandii – po 4 miliony euro.
 
Ukraińskie jabłka są najczęściej dostarczane na Białoruś (46% wartości dostaw), do Mołdawii (21%) i Szwecji (10%).
 
za: interfax.com.ua

Related Posts

None found

Poprzedni artykułOpakowania dla żywności
Następny artykułZmiany w strukturze produkcji ogrodniczej na Ukrainie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.