W pierwszej połowie 2018 r. Ukraina wyeksportowała owoce i jagody o wartości 86 mln euro, czyli o 59% więcej niż w tym samym okresie w 2017 r.
W porównaniu do ubiegłego roku eksport orzechów wzrósł z 12tys. t do 19 tys. ton, jabłek i gruszek z 6 tys.t do 24 tys. ton, podczas gdy eksport mrożonych jagód nieznacznie się zmniejszył z 17 tys. t do 14 tys. ton.
Głównymi nabywcami ukraińskich owoców i orzechów były kraje UE, które dały 60% wartości eksportu.
W ciągu sześciu miesięcy bieżącego roku, większość owoców jest eksportowanych do Polski ( za około 9 mln euro), Francji (za 8 mln €), Turcji (do 8 mln €), na Białoruś (do 7 mln €), do Niemiec, Grecji i Holandii – po 4 miliony euro.
Ukraińskie jabłka są najczęściej dostarczane na Białoruś (46% wartości dostaw), do Mołdawii (21%) i Szwecji (10%).
za: interfax.com.ua