Według danych zebranych z kilku źródeł przez forsal.pl polski eksport produktów rolno-spożywczych w pierwszym półroczu 2017 r. dobija do 13 mld (12,8) euro. Ten wynik jest o prawie 10% (9,6%) lepszy od poprzedniorocznego. Zwiększył się eksport owoców, spadł zaś warzyw.
Wartość eksportu wypracowanego przez towary z grupy owoców, orzechów jadalnych, skórek owoców cytrusowych lub melonów osiągnęła 560,9 mln €, co oznacza 3% wzrost rdr (rok do roku). Dla warzyw oraz niektórych korzeni i bulw jadalnych eksport wyniósł 477,1 mln € (spadek o 2% rdr). Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin zarobiły 544,8 mln € (-4% rdr), napoje bezalkoholowe, alkohole i ocet 385,3 mln € (-2% rdr).
Liderem eksportu rolno-spożywczego są przetwory mięsne i podrobowe (ponad 2,171 mln €, wzrost o 10%), tytoń i jego przetwory (1,332 mln €, +33%), produkty mleczarskie (1,121 mld €, +33%), przetwory zbożowe, mleczne, pieczywo cukiernicze 1,114 mln €, +10%).
Ciesząc się wynikami branży warto jednak pamiętać, że zawdzięczamy je w sporej mierze surowcom, których krajowe rolnictwo nie wytwarza. Tytoń i jego przetwory (około 10% wartości eksportu) pochodzi głównie z importu. Ryby, mięczaki i skorupiaki (642 mln €) oraz przetwory z tej grupy produktów (698 mln €) też w dużej mierze bazują na importowanych surowcach. Nadwyżka eksportu nad importem całego działu produktów rolno-spożywczych wyniosła w I półroczu 2017 r. 3,6 mld € i była wyższa o 0,2 mld € rdr. W całym 2016 r. wynosiła ona 7,1 mld €, zaś rok wcześniej 7,8 mld €.
za: forsal.pl
pg