Eksport owoców i warzyw z Belgii

ceny warzyw
W minionym roku Belgowie wyeksportowali łącznie 3,092 mln ton owoców i warzyw wobec 3,001 mln ton rok wcześniej i 2,964 mln ton dwa lata temu. W wysłanych produktach dominowały owoce z wynikiem 2,266 mln ton oraz warzywa – 825,0 tys. ton. W eksportowanych owocach największy udział miały banany, pochodzące głównie z reeksportu - 1,32 mln ton oraz gruszki – 327,0 tys. ton. Ponadto około 170,0 tys. ton stanowiły jabłka, 125,0 tys. ton ananasy i 89,0 tys. to owoce kiwi.
Eksportowane owoce z wyłączeniem importowanych z państw trzecich bananów kierowane były przede wszystkim do państw unijnych – 775,0 tys. ton – tu głównym importerem belgijskich owoców jest Francja – 220,0 tys. ton oraz Holandia – 172,0 tys. ton i Niemcy – 134,0 tys. ton. Ponadto około 115,0 tys. ton produktów ogrodnictwa trafiło do Rosji. 
 
W przypadku eksportowanych warzyw świeżych największe ilości to pomidory – 224,0 tys. ton, marchew – 134,0 tys. ton oraz pory – 70,0 tys. ton i cebula – niecałe 50,0 tys. ton. Z Belgii warzywa wysyłane były, podobnie jak i owoce, przede wszystkim do pozostałych państw członkowskich – w minionym roku było to 785,0 tys. ton, a zaledwie 40,0 tys. ton trafiło na rynki pozaunijne. Największym importerem była ponownie Francja z zakupami na poziomie 330,0 tys. ton, za nią uplasowały się Holandia – 177,0 tys. ton, Niemcy – 150,0 tys. ton i Wielka Brytania – 30,0 tys. ton.

za: FAMMU/FAPA 
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowozelandzki rynek jabłka
Następny artykułTrwa konkurs „Mój pomysł na okładkę MPS Sad”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.