W minionym roku Belgowie wyeksportowali łącznie 3,092 mln ton owoców i warzyw wobec 3,001 mln ton rok wcześniej i 2,964 mln ton dwa lata temu. W wysłanych produktach dominowały owoce z wynikiem 2,266 mln ton oraz warzywa – 825,0 tys. ton. W eksportowanych owocach największy udział miały banany, pochodzące głównie z reeksportu - 1,32 mln ton oraz gruszki – 327,0 tys. ton. Ponadto około 170,0 tys. ton stanowiły jabłka, 125,0 tys. ton ananasy i 89,0 tys. to owoce kiwi.
Eksportowane owoce z wyłączeniem importowanych z państw trzecich bananów kierowane były przede wszystkim do państw unijnych – 775,0 tys. ton – tu głównym importerem belgijskich owoców jest Francja – 220,0 tys. ton oraz Holandia – 172,0 tys. ton i Niemcy – 134,0 tys. ton. Ponadto około 115,0 tys. ton produktów ogrodnictwa trafiło do Rosji.
W przypadku eksportowanych warzyw świeżych największe ilości to pomidory – 224,0 tys. ton, marchew – 134,0 tys. ton oraz pory – 70,0 tys. ton i cebula – niecałe 50,0 tys. ton. Z Belgii warzywa wysyłane były, podobnie jak i owoce, przede wszystkim do pozostałych państw członkowskich – w minionym roku było to 785,0 tys. ton, a zaledwie 40,0 tys. ton trafiło na rynki pozaunijne. Największym importerem była ponownie Francja z zakupami na poziomie 330,0 tys. ton, za nią uplasowały się Holandia – 177,0 tys. ton, Niemcy – 150,0 tys. ton i Wielka Brytania – 30,0 tys. ton.
za: FAMMU/FAPA
pg