W minionym roku pomimo mniejszej niż się spodziewano wysyłki kiwi i awokado nowozelandzki eksport produktów rolno – spożywczych odnotował rekordową wartość 3,648 mld USD. Jak wynika z najnowszego raportu Fresh Facts 2013 opublikowanego przez Nowozelandzki Instytut ds.Żywności, tak dobry wynik finansowy udało się uzyskać z uwagi na wysoki eksport przede wszystkim jabłek, wina oraz cebuli i różnego rodzaju warzyw.
Największy udział pod względem wartościowym w nowozelandzkim eksporcie miało wino – około 1/3 wartości łącznie wysłanych produktów. Na drugim miejscu znalazły się owoce kiwi, które ujęciu ilościowym stanowiły aż 61% całkowitego eksportu produktów rolno–spożywczych. W sumie za wyeksportowane kiwi nowozelandzcy eksporterzy uzyskali sumę 934,0 mln USD. O około 40% więcej niż w roku poprzednim wysłano jabłek – łącznie o wartości 475,0 mln USD oraz o przeszło 47% więcej cebuli – za sumę 90,8 mln USD. Zdecydowany, ponad 65%, spadek w eksporcie odnotowało natomiast awokado, którego wysłano za sumę 33,7 mln USD.
Australia to największy importer nowozelandzkich jagód – trafia tam około 93% produktów oraz awokado z udziałem na poziomie 83%. Japonia to drugi od względem wielkości dostaw rynek najchętniej importujący z Nowej Zelandii kiwi – w minionym roku trafiło tam łącznie produktów rolnych za sumę 468,0 mln USD. Trzeci rynek – Stany Zjednoczone zaimportowały nowozelandzkie produkty w tym przede
wszystkim wino, jabłka, kiwi oraz miód za sumę 415,0 mln USD. Eksport do państw europejskich, w tym dominujących tu Wielkiej Brytanii i Irlandii utrzymuje się od kilku lat na stabilnym poziomie – w minionym roku eksport ten osiągnął wartość 959,0 mln USD, a najchętniej Europejczycy importują z tego kierunku wino, kiwi, jabłka, oraz miód i cebulę.
Źródło: FAMMU/FAPA