Eksport jabłek do Indonezji

W oparciu o wymagania określone przez Ministerstwo Rolnictwa i Agencję Kwarantanny Republiki Indonezji przesyłki jabłek eksportowane z Polski do Indonezji muszą być zaopatrzone w świadectwo fitosanitarne, wydane w oparciu o zezwolenie importowe wydane przez organizację ochrony roślin Indonezji.
 
Na eksport mogą być kierowane wyłącznie jabłka wyprodukowane w miejscach (sadach) zarejestrowanych przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa na potrzeby eksportu do Indonezji. Wniosek o wpisanie do stosownego wykazu powinien być złożony do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa właściwego dla miejsca zamieszkania lub siedziby firmy. Dopuszczalne jest złożenie wniosku o wpis do wykazu wraz z wnioskiem o wydanie świadectwa fitosanitarnego, gdyż nie będzie on przekazywany z wyprzedzeniem stronie indonezyjskiej.
 
Gdy eksporterem jabłek jest inny podmiot aniżeli producent, we wniosku o wydanie świadectwa fitosanitarnego dla przesyłek jabłek do Indonezji wnioskodawca musi wskazać dane i numer rejestracyjny producenta, który został zarejestrowany na potrzeby eksportu do Indonezji. W celu poświadczenia faktu, że owoce pochodzą z tego zarejestrowanego miejsca produkcji, do wniosku o wydanie świadectwa fitosanitarnego powinien zostać dołączony dowód zakupu eksportowanej partii owoców – jabłek.
 
Przesyłka jabłek, przed eksportem do Indonezji, musi zostać poddana  zabiegowi, „cold treatment”  według następujących warunków:
  •  1,1°C lub niższej przez 14 dni,
  •  1,67°C lub niższej przez 16 dni,
  •  2,22°C lub niższej przez 18 dni.
Owoce w przesyłce muszą być praktycznie wolne od ziemi, liści i innych pozostałości roślin. Drewniane opakowania, towarzyszące przesyłce, powinny być oznakowane zgodnie ze Standardem ISPM 15.
 
Każda przesyłka musi zostać zgłoszona w indonezyjskim systemie Prior Notice oraz być zaopatrzona w świadectwo zdrowia, które poświadczy, że owoce są bezpieczne dla zdrowia konsumentów i nie zawierają pozostałości pestycydów i metali ciężkich, przekraczających ustalone limity.
 
Wwóz do Indonezji świeżych owoców, może odbywać się przez następujące punkty:
  •  Morski port Tanjung Perak, Surabaya
  •  Morski port Belawan, Medan
  •  Lotniczy port Soekarno – Hatta, Jakarta
  •  Morski port Soekarno – Hatta, Makassar
 Każda przesyłka jabłek eksportowana do Indonezji musi zostać zgłoszona i przedstawiona do kontroli fitosanitarnej w punkcie wwozu.
 
Przedstawione wymagania będą obowiązywały wyłącznie do 17 lutego 2016 r., tj. do czasu wprowadzenia przez Indonezję nowych przepisów w zakresie bezpieczeństwa żywności. Obecnie nie jest znane stanowisko odnoście przesyłek certyfikowanych przed tą datą, które dotrą do Indonezji po wskazanym terminie.
 
Za: piorin.gov.pl
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZmiana na stanowisku prezesa ARR
Następny artykułPreparaty fosforoorganiczne zmniejszają wydolność oddechową u dzieci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.