W siedzibie Sandomierskiego Oddziału Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbędzie się jutro Ekoforum "Rolnictwo ekologiczne, przetwórstwo produktów ekologicznych, jako sposób na rozwój gospodarstw ekologicznych. Możliwości współpracy w ramach projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności”.
Na spotkaniu obecni będą eksperci rolnictwa ekologicznego z ŚODR oraz z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Opowiedzą oni o rolnictwie ekologicznym, certyfikacji, problemach i trudnościach z prowadzeniem gospodarstwa ekologicznego. Dodatkowo przedstawiona zostanie klaster Dolina Ekologicznej Żywności jako platforma współpracy producentów i przetwórców ekologicznej żywności.
To pierwszy w kraju klaster zrzeszający różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej. Klaster ma charakter otwarty i do jego struktur mogą przystąpić podmioty i organizacje zainteresowane rozwojem produkcji ekologicznej żywności na terenie Polski Wschodniej (z województw: lubelskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego).
Grupa docelowa, zidentyfikowana w strategii rozwoju klastra DEŻ, obejmuje szerokie spektrum instytucji i podmiotów, do których należą m.in.: rolnicy ekologiczni, przetwórcy oraz firmy zajmujące się sprzedażą i marketingiem żywności ekologicznej, a także szkoły, jednostki samorządu terytorialnego oraz różnego rodzaju organizacje i instytucje działające na rzecz rozwoju wsi oraz poprawy stanu środowiska przyrodniczego.
Za: ŚODR
pg