Raport podsumowuje kontrolę dotyczącą obecności pestycydów w żywności, przeprowadzoną w 27 krajach członkowskich oraz dwóch krajach należących do EFTA(Islandia i Norwegia). Raport prezentuje również wynik oceny ryzyka dietetycznego bazującej na krajowych kontrolach. Przy ocenie wyników badania, EFSA udziela również pewnych rekomendacji mających na celu polepszenie wprowadzania europejskiego prawa dotyczącego resztek pestycydów.
W 2011 w całej Europie ponad 79 tys. próbek ponad 600 różnych produktów spożywczych zostało zbadane pod kątem obecności resztek pestycydów. Szukano blisko 900 pestycydów i wykryto mniej niż 400 w mierzalnych ilościach.
Rezultat analizy skoordynowanego programu EU 2011, który zakładał kontrolę 12 różnych produktów spożywczych wskazuje, że 1,9% próbek przekroczyło poziom MRL (245 z 12 676 próbek); wśród nich 1,1% przekraczało określone prawem limity przy uwzględnieniu marginesu błędu badania. 44,7% próbek(5 660) zawierało mierzalną ilość resztek poniżej limitu, a w 53,4% (6 771) nie znaleziono resztek pestycydów(ich ilość była poniżej poziomu kwantyfikacji). Ze 179 pestycydów branych pod uwagę w programie 40 z nich nie zostało wykryte w żadnej badanej próbce.
Wkrótce podamy więcej szczegółów
Za: Agro Notizie
pg