– Rolnictwo to – mówiąc w przenośni – nasz największy zakład produkcyjny wytwarzający zdrową i smaczną żywność, której zazdroszczą nam w całej Europie. Mamy w regionie liczących się w Polsce producentów rolnych, warto pokazać lubelskiej publiczności ich sukcesy i osiągnięcia, a przede wszystkim nowoczesne metody produkcji i uzyskiwane wyniki – powiedział wicemarszałek województwa Sławomir Sosnowski.
Konkurs rozgrywany jest w czterech kategoriach: produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, gospodarstwo ekologiczne i sadownictwo. Kandydatury przyjmuje sekretariat Targów Lublin, mogą je zgłaszać m.in. urzędy gminne, grupy producentów oraz branżowe organizacje i związki rolnicze. Termin zgłoszeń upływa 30 kwietnia.
Kapituła konkursowa, złożona z przedstawicieli organizatorów – Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie i Targów Lublin – oraz organizacji rolniczych i firm produkujących dla rolnictwa, będzie wizytowała zgłoszone gospodarstwa i oceniała je pod względem efektywności i jakości produkcji, stosowania nowoczesnych technologii, dbałości o estetykę, a także umiejętności korzystania z funduszy europejskich.
W ubiegłym roku laureatami pierwszej edycji konkursu „Rolnik Lubelszczyzny” zostali: hodowca bydła Karol Kieliszek ze wsi Kurzelaty, właściciel stada liczącego 52 krowy, 24 jałówki oraz 18 cieląt; Andrzej Flasiński z miejscowości Budynin, prowadzący 120-hektarowe gospodarstwo, w którym uprawia buraki cukrowe, rzepak, marchew i pszenicę, oraz Piotr i Urszula Osikowie z Woli Skromowskiej, uprawiający m.in. warzywa gruntowe w gospodarstwie ekologicznym liczącym 62 ha.
Źródło: