Pęczek ekologicznej marchewki w delikatesach - 55 zł, tak samo ekologiczna ubiegłoroczna marchew - 7 zł/kg. Jabłka eko kosztuja i 18 zł/kg. Przez pośredników wykorzystujących modę na "zdrową żywność". Rada na to - kupować bezpośrednio u producentów tej żywności - podpowiada Dziennik Gazeta Prawna.
Produkcja ekologiczna jest droższa, bo mniej wydajna (o 30-40%), nasi drobni z reguły producenci ponoszą duże koszty transportu małych partii towaru. Opłacają koszty certyfikacji produkcji. Ale to wszystko nie uzasadnia cen wyższych średnio o 260%, niż takich samych produktów wyprodukowanych w rolnictwie konwencjonalnym. Takie wyniki badań koszyka ekożywności przedstawił DGP.
Pomimo wysokich cen rynek produktów ekologicznych w Polsce – roścnie. Nadal stanowi zaledwie promil w całości rynku żywności, ale i tak był wyceniany w 2013 roku na 600 mln złotych, o 20% więcej, niz rok wcześniej. Analitycy rynkowi są przekonani, że ta dynamika wzrostu utrzyma się i w bieżącym, ale wysokie ceny produktów hamują rozwój rynku „bio”.
Za: forsal.pl
pg