22 października w Krakowie już po raz czternasty obradować będą członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Podczas specjalnego audytu specjaliści z branży spożywczej ocenią żywność zakwalifikowaną do udziału w programie. Wyroby wyróżniające się najwyższą jakością zostaną nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”.
Przedsięwzięcie jest realizowane od 2011 roku. Od samego początku, jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.- Celem organizowanych co kwartał audytów jest ocena żywności biorącej udział w programie. Do certyfikacji dopuszczane są tylko wyroby posiadające tzw. polski akcent, tj. wytwarzane w naszym kraju, z rodzimych składników lub na podstawie tradycyjnej receptury – wyjaśnia Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Podczas zbliżającej się certyfikacji eksperci będą degustowali różnorodne wyroby spożywcze. Do audytu zakwalifikowano m.in. nabiał, pieczywo, słodycze, alkohole, wędliny, oleje, dania gotowe, miody oraz makarony. Członkowie Loży Ekspertów oceniać będą np. sok tłoczony z jabłek pochodzących z największego zagłębia sadowniczego w Polsce, długo dojrzewający ser podpuszczkowy, jaja konsumenckie używane także w kosmetyce i farmaceutyce, jak również produkowane od ponad pół wieku słodycze oraz olej tłoczony przez lidera polskiego rynku olejów butelkowanych.
Za:adventure.media
pg
pg