Po raz kolejny w minionym roku hiszpańscy producenci czosnku odnotowali bardzo korzystne zbiory. Łączna powierzchnia upraw tego warzywa (o 5% większa niż rok wcześniej) to 21 tys. hektarów, a wielkość zbiorów z ubiegłego roku oszacowano na 200 tys. ton.
W minionym roku o 5% wzrosła wielkość eksportu czosnku z Hiszpanii – w sumie eksportowano go 150 tys. ton. Łączna wartość wysłanego czosnku przekroczyła 350,0 mln euro, a średnia cena kształtowała się na poziomie 2,3 euro/kg. Do państw Unii Europejskiej hiszpańscy eksporterzy wysłali łącznie 100 tys. ton czosnku, spore ilości trafiły także na rynki pozaunijne – w tym szczególnie do RPA, Stanów Zjednoczonych, Brazylii, Kanady i Japonii.
Hiszpański import w roku 2016 osiągnął wielkość 7,2 tys. ton i był tym samym o 2,0 tys. ton większy wobec roku wcześniejszego. Średnia cena za importowany produkt to 1,7 euro/kg. Większość sprowadzanego produktu – 3,7 tys. ton to czosnek „unijny”, zakupiony głównie we Francji – 1,85 tys. ton, Holandii i Wielkiej Brytanii. Spoza państw unijnych na hiszpański rynek czosnek trafiał w większości z Chin – 2,0 tys. ton.
Żródło: FAMMU/FAPA