Debiutanci na Zielonym Tygodniu

Na 68. Zielonym Tygodniu w Berlinie w gronie debiutantów znalazł się Sudan. Ten rolniczy kraj z północno-wschodniej Afryki przywiózł do Berlina swoje lokalne przysmaki. Wśród nich świeży ser z nasionami kozieradki i kminku czy kotleciki dla wegetarian - falafel. Ale nie tylko tym chce zainteresować świat.

Falafel (ta'amiyya) – to kuleczki z ciecierzycy z cebulą, z dodatkiem sezamu i przyprawami, prażone na głębokim tłuszczu. Kolejnym specjałem z Sudanu może stać się inne warzywo – okra (ketmia piżmowa). Sudańczycy oferują także produkty rolno-przemysłowe – choćby bawełnę czy gumę arabską.

Być może ich dużym atutem tego kraju staną sie plantacje jednego z gatunków jatropy (Jatropha curcas), którego bogate w tłuszcze nasiona służą do produkcji biodiesla. Ponieważ olej z tych nasion jest niejadalny, nie ma dylematu, w jakim celu roślinę tę uprawiać.

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTania ziemia w Lubuskiem
Następny artykułPodłoża do produkcji rozsady

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.