Na 68. Zielonym Tygodniu w Berlinie w gronie debiutantów znalazł się Sudan. Ten rolniczy kraj z północno-wschodniej Afryki przywiózł do Berlina swoje lokalne przysmaki. Wśród nich świeży ser z nasionami kozieradki i kminku czy kotleciki dla wegetarian - falafel. Ale nie tylko tym chce zainteresować świat.
Falafel (ta'amiyya) – to kuleczki z ciecierzycy z cebulą, z dodatkiem sezamu i przyprawami, prażone na głębokim tłuszczu. Kolejnym specjałem z Sudanu może stać się inne warzywo – okra (ketmia piżmowa). Sudańczycy oferują także produkty rolno-przemysłowe – choćby bawełnę czy gumę arabską.
Być może ich dużym atutem tego kraju staną sie plantacje jednego z gatunków jatropy (Jatropha curcas), którego bogate w tłuszcze nasiona służą do produkcji biodiesla. Ponieważ olej z tych nasion jest niejadalny, nie ma dylematu, w jakim celu roślinę tę uprawiać.
pg