Czy holenderskie warzywa są bezpieczne?

Główny lekarz sanitarny Rosji Giennadij Oniszczenko poddał w wątpliwość bezpieczeństwo zdrowotne produkowanych w Holandii warzyw importowanych do Rosji.
Podejrzenia są spowodowane prowadzeniem w Holandii zabronionych przez międzynarodowe konwencje badań nad mutacjami wirusów ptasiej grypy. Wcześniej wielokrotnie G. Oniszczenko podkreślał, że Unia Europejska nie przedstawiła wyników badania przyczyn rozprzestrzenienia się latem 2011 r. zjadliwego szczepu bakterii E.coli, co spowodowało wprowadzenie przez Federację Rosyjską czasowych ograniczeń na import warzyw z UE.

Teraz zaś powiedział w poniedziałek, 14 maja: „Holandia zajmuje się zakazaną przez konwencje międzynarodowe działalnością. Zmienia właściwości, między innymi wirusów ptasiej grypy, w kierunku zwiększania ich agresywności w porównaniu z naturalną. Rozumiejąc te procesy uważamy, że powinniśmy zorientować się po co to jest robione i na ile zagraża to bezpieczeństwu państwowemu Rosji”.

 
Za: RIA Nowosti
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułOrganiczne uprawy mniej produktywne, zajmują większą powierzchnię
Następny artykułPomoc po zimie – termin mija 1 czerwca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.