Jak wynika z najnowszych dostępnych danych, w minionym roku wzrosła w Czechach zarówno produkcja warzyw jak i owoców. Warzyw zebrano w sumie o prawie 7% więcej - około 177,0 tys. ton, a owoców o 7,2% - łącznie 151,7 tys. ton.
Czesi z warzyw najwięcej zbierają kapusty – około 23% łącznych zbiorów oraz cebuli – ponad 17%, marchwi – 12,2% i pomidorów – ponad 11%. W zbiorach owoców dominują jabłka z poprzednioroczną wielkością 119,0 tys. ton (około 70% łącznych zbiorów owoców), pozostałe ilości stanowią gruszki, śliwki oraz porzeczki.
Z danych za rok 2012 wynika, iż średnioroczne spożycie owoców w Czechach to 82,0 kg/osobę, z czego 34,5 kg stanowi konsumpcja owoców południowych, a pozostałe 47,5 kg to owoce strefy umiarkowanej, w tym przede wszystkim jabłka. Tych spożywa się około 20 kg/osobę, pomarańcze i mandarynki stanowią 12,2 kg oraz banany – ponad 10 kg, a około 4,5 kg śliwki i brzoskwinie oraz ponad 4,0 kg winogrona.
Z warzyw Czesi najchętniej spożywają pomidory – 12,1 kg/osobę rocznie oraz cebulę – 11,2 kg i kapusty – prawie 9,0 kg oraz ogórki- 7,6 kg. W minionym roku Czesi zaimportowali warzywa za niecałe 445,0 mln euro i owoców za ponad 531,0 mln euro. W pierwszej połowie bieżącego roku wielkości te wyniosły 247,1 mln euro dla warzyw i niecałe 240,0 mln euro dla owoców.
Największymi dostawcami produktów ogrodnictwa na czeski rynek są Hiszpania, Holandia, Niemcy oraz Włochy i Ekwador. Dostawy warzyw z Polski zajmują czwarte miejsce w ujęciu ilościowym a piąte miejsce przypada owocom.
Źródło: FAMMU/FAPA