Miesięczny raport Czeskiego Urzędu Statystycznego pokazuje znaczny wzrost cen niektórych warzyw: Największy dotyczy ceny ziemniaków, które są niemal dwukrotnie wyższe w porównaniu do roku ubiegłego. Podczas gdy w październiku 2014 średnia cena detaliczna ziemniaków było 8,38 CZK, w październiku 2015 roku osiągnęła ona 15,59 CZK za kilogram ziemniaków.
Głównym powodem tak dramatycznej podwyżki cen jest ich niska produkcja. Gorące i suche lato zmniejszyło o 30 procent plony, w porównaniu do roku poprzedniego. Jest to najniższy od 1920 roku, gdy Czeski Urząd Statystyczny zaczął zbierać dane, wynik produkcji ziemniaków. Ziemniaki nie są jedynym drożejącym warzywem. Wzrosły ceny marchwi papryki, pomidorów i kapusty. Średnie ceny płacone przez konsumentów za 1 kilogram marchwi w październiku 2014 roku było 15,52 CZK, natomiast w tym roku wzrosła ona o ponad jedną czwartą do 20.86 CZK. Pomidory są droższe o 17 procent, zielona papryka 12 proc. Czesi muszą polegać na imporcie owoców i warzyw czasem nawet tańszych, niż krajowe. Większość analityków przewiduje do końca roku kalendarzowego dalszy wzrost cen (głównie ziemniaków), jednak już nie tak dramatycznie.
za: Český statistický úřad
pg