Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, w które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
„Produkcja ekologiczna, bez użycia nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, w przypadku małych gospodarstw, a te przeważają w województwie świętokrzyskim, po prostu sie opłaci. Mamy warzywa i owoce, w których produkcji jesteśmy potentatem” – poinformował we wtorek PAP Marian Szałda, koordynator Sekcji Ekologii i Ochrony Środowiska Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Według najnowszego raportu ŚODR z regionu świętokrzyskiego pochodzi około 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych. Produkuje je 1365 gospodarstw, których łączna powierzchnia wynosi nieco ponad 3,2 proc. wszystkich upraw ekologicznych w Polsce.
W woj. świętokrzyskim najwięcej uprawia się czosnku, stąd pochodzi 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa z gospodarstw ekologicznych. Drugi miejsce zajmuje cebula – 75 proc. krajowych upraw. W regionie produkowana jest również połowa papryki oraz co czwarta marchew i ogórek ekologiczny w Polsce.
„Ze Świętokrzyskiego pochodzi również połowa brzoskwiń i moreli oraz jedna czwarta śliwek uprawianych bez nawozów, co też jest dobrym wynikiem tym bardziej, że to uprawy kilkunastu gospodarstw ekologicznych. W zdecydowanej większości żywność ta jest eksportowana bezpośrednio do dużych hurtowni i producentów ekologicznych przetworów w Niemczech.
Za: