Co ciekawe, Chorwacja posiadająca doskonałe warunki do uprawy owoców i warzyw większość tych produktów importuje, ponieważ krajowa produkcja nie pokrywa zapotrzebowania rynku. Tylko w zakresie produkcji mandarynek Chorwacja posiada nadwyżki, które eksportuje na rynek europejski. Eksportowane są niewielkie ilości jabłek, ale jednocześnie ich niedobór na rynku krajowym wynosi 30%. Chorwacja to przede wszystkim spory producent ziemniaków – zbiory szacowane są tam corocznie na poziomie 350 tys. ton, a spośród innych warzyw zbiory kapusty, pomidorów czy cebuli i czosnku oscylują w granicach 30-40 tys. ton. Wśród owoców w produkcji dominują jabłka – około 100 tys. ton oraz mandarynki – około 55 tys. ton, czy śliwki – około 40 tys. ton.
Według najnowszych, dostępnych danych za rok 2011 Chorwacja zaimportowała z państw unijnych około 3,2 tys. ton świeżych warzyw o wartości 2,9 mln euro oraz 21,2 tys. ton owoców świeżych o wartości niemal 10 mln euro. Najwięcej Chorwaci zakupili unijnych jabłek i gruszek – łącznie ponad 11,5 tys. ton oraz niemal 4 tys. ton owoców cytrusowych. W tym samym okresie poprzedniego roku Chorwacja do państw unijnych wyeksportowała 71,2 tys. ton świeżych warzyw o wartości 47,6 mln euro oraz 82,3 tys. ton świeżych owoców za kwotę 61,6 mln euro. W eksporcie do Unii Europejskiej dominowały przede wszystkim cytrusy – niecałe 40 tys. ton oraz ziemniaki świeże – ponad 17,4 tys. ton, a także spore ilości jabłek – ponad 14 tys. ton i cebuli i czosnku – ponad 13 tys. ton.
W przypadku polsko-chorwackiej wymiany handlowej na rynku owoców i warzyw – w całym minionym roku Polska wyeksportowała w tym kierunku jedynie 2,3 tys. ton świeżych owoców, a w przypadku produktów przetworzonych było to 7,5 tys. ton przetworów warzywnych i 1,5 tys. ton przetworów owocowych.
Z Chorwacji import produktów ogrodnictwa praktycznie nie istnieje – w całym minionym roku było to zaledwie około 700 ton przetworów owocowo-warzywnych.
Źródło: FAMMU/FAPA