2 kwietnia Chiny wprowadziły 15-procentowe dodatkowe cła na wiele amerykańskich produktów. Jest to reakcja na nałożenie 25% cła na produkty ze stali i aluminium, głównie z Chin. Lista 128 towarów objętych podwyżką ceł zawiera wiele świeżych produktów.
Chińskie cła zaszkodzą głównie amerykańskiemu przemysłowi rolnemu. Spośród 128 produktów objętych taryfą 15%, około 80 to różne świeże i suszone owoce, a także orzechy. Odbije się to na dochodach amerykańskich rolników – jeśli dojdzie do obniżenia eksportu, nadwyżka podaży trafi na rynek krajowy, a to doprowadzić może do spadku cen tych towarów.
Według CNBC wartość eksportu owoców, mrożonych soków i orzechów do Chin z USA wyniosła w zeszłym roku 669 milionów dolarów. Amerykanie byli największymi dostawcami jabłek, czereśni, orzechów włoskich i migdałów.
Źródło: Freshplaza