Chiny eksportują mniej koncentratu jabłkowego

Według danych Eurostatu w 2012 roku Chiny wyeksportowały do UE-27 38,3 tys. t zagęszczonego soku jabłkowego -o 66% mniej niż w roku2011. W porównaniu z 2007 rokiem, kiedy eksport ten wyniósł 258 tys. ton było to o 85% mniej.
Eksport spada mimo wzrostu produkcji koncentratu w Chinach – w 2012 roku wyniosła ona około 750 tys. ton (630 tys. t w 2011). Miejsce Chin zajęły Ukraina – wzrost eksportu 5,5-krotnie do 40,2 tys. t, oraz Chile – 2,2-krotny, do 19,9 tys. t. Polska w 2012 roku wyeksportowała do UE-27 201 tys. ton, o blisko 40% więcej, niż w 2011 roku.
 
Za: bgz.pl, Foodnews
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPromocja borówki wysokiej…
Następny artykułPrognozy zbioru czereśni we Francji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.