Chiny to największy na świecie producent jabłek – z tego kraju pochodzi dokładnie połowa globalnych zbiorów tych owoców. W sezonie 2014/015 najnowsze prognozy zakładają produkcję na poziomie 37,8 mln ton – czyli o 5% mniej wobec poprzedniego sezonu, kiedy to zbiory wyniosły 39,7 mln ton.
Jabłka w Chinach uprawiane są na łącznej powierzchni 2,3 mln ha. Wielkość krajowej konsumpcji to około 23 kg na osobę wobec średniej światowej na poziomie 8,2 kg. Łącznie do bezpośredniej konsumpcji na chińskim rynku skierowane zostanie w bieżącym roku 33,81 mln ton wobec 34,92 mln ton w poprzednim sezonie. Pomimo tak dużych zbiorów wolumen ich eksportu (w stosunku do wielkości produkcji) pozostaje niewielki – około 880,0 tys. ton w sezonie 2014/2015. W sumie średnioroczny eksport chińskich jabłek to około 1,0 mln ton, a największymi importerami pozostają rynki południowoazjatyckie w tym przede wszystkim Tajlandia, Bangladesz i Indonezja. Około 10% łącznej wysyłki, a po wprowadzeniu embargo przez Rosję na unijne produkty nawet więcej, kierowane jest na rosyjski rynek. Spore ilości chińskich jabłek kierowane są do przetworzenia – głównie na sok jabłkowy – w sezonie 2014/2015 będzie to około 3,15 mln ton.
O światowym rynku jabłek – w tym także o chińskim – będzie mowa na najbliższym XXIV Spotkaniu Sadowniczym w Sandomierzu – więcej o tym wydarzeniu tutaj.
Źródło: FAMMU/FAPA