Z 2,617 mln ton wyeksportowanych w 2014 roku z Chile owoców największy udział miały jabłka, których sprzedano 877,7 tys. ton (34%udział). Dla porównania w roku 2013 eksport konkretnie tych owoców wyniósł 831,7 tys. ton, a w roku 2012 odpowiednio niecałe 762,0 tys. ton.
Najwięcej jabłek skierowano w minionym roku do państw Ameryki Łacińskiej – razem 323,0 tys. ton, następnie do państwa azjatyckich – 195,7 tys. ton, unijnych – ponad 177,0 tys. ton oraz niecałe 150,0 tys. ton do Ameryki Północnej. Największym importerem chilijskich jabłek były przed rokiem Stany Zjednoczone z wynikiem 129,0 tys. ton i kraj ten jest największym ich importerem od wielu już lat. Na drugim miejscu znalazła się Kolumbia, która zaimportowała około 96,7 tys. ton i kolejno Holandia – prawie 70,0 tys. ton, Ekwador – 64,2 tys. ton oraz Tajwan – 56,0 tys. ton i 50,0 tys. ton Indie. W eksportowanych z Chile jabłkach dominowała odmiana Royal Gala – prawie 395,0 tys. ton oraz po około 103,0 tys. ton Granny Smith i Richared Delicious i 71,2 tys. ton Fuji. Odmiana Royal Gala kupowana była przez importerów z Kolumbii i Ekwadoru, a także przez Amerykanów. Najwięcej Granny Smitha sprowadziła Kolumbia, a Richared Deliciousa Indie i Brazylia.
Źródło: FAMMU/FAPA