Do końca 2014 r. ceny żywności będą niższe niż przed rokiem, zaś dynamika sprzedaży detalicznej żywności utrzyma się na dodatnim poziomie - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Raport wskazuje, że spadek cen detalicznych żywności, wzrost siły nabywczej płac, rent i emerytur oraz pozytywne tendencje na rynku pracy sprzyjały wzrostowi popytu na żywność. W okresie styczeń-październik 2014 r. średni poziom cen żywności i napojów bezalkoholowych był o 0,5 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2013 r.
„Utrzymujący się od lutego br. spadek krajowych cen żywności był efektem malejących cen surowców rolniczych, paliw i nośników energii, będących pochodną aktualnej sytuacji na światowych rynkach surowcowych związanej głównie z wyhamowaniem koniunktury w gospodace globalnej. Taniejące surowce rolne, paliwa i nośniki energii przyczyniły się do spadku kosztów produkcji artykułów żywnościowych i transportu. Na dynamikę cen przełożyły się także skutki rosyjskiego embarga na polską żywność” – napisano.
za: