Ceny owoców w sezonie 2016/17 na obecnym poziomie; ceny warzyw w dół

Ceny owoców w sezonie 2016/17 będą na poziomie z obecnego sezonu, zaś ceny warzyw spadną - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2016 r. zbiory owoców będą nieznacznie większe niż przed rokiem.

„W sezonie 2016/17 zmniejszą się ceny detaliczne warzyw i ich przetworów, a zbliżone do poziomu z sezonu poprzedniego mogą być ceny detaliczne owoców i przetworów. Wzrośnie konsumpcja produktów warzywnictwa, a nie zmieni się owoców i ich przetworów” – napisano w komentarzu do raportu.

Jednocześnie Instytut ocenia, że w sezonie 2015/16 przeciętne ceny detaliczne owoców i ich przetworów wzrosły rdr o ok. 10 proc.. „Decydujący był wzrost cen jabłek i owoców jagodowych. Ceny warzyw i ich przetworów zwiększyły się o ok. 5 proc.” – napisano.

Zdaniem IERiGŻ, w 2016 r. zbiory owoców będą nieznacznie większe niż przed rokiem. „Decydujący będzie wzrost produkcji jabłek i malin. Większe będą zbiory niemal wszystkich warzyw gruntowych, a nieznacznie mniejsza będzie produkcja warzyw uprawianych pod osłonami. Ceny skupu większości owoców będą wyższe niż w 2015 r. (spadną tylko ceny malin). Niższe były ceny skupu agrestu. Obniżą się natomiast, w relacji do bardzo wysokich zbiorów w 2015 r., ceny skupu większości warzyw gruntowych (głównie kapustnych i korzeniowych)” – dodano.

Z raportu wynika, że w sezonie 2016/17 wzrośnie produkcja większości przetworów owocowych i warzywnych.

„Zmniejszyć się może jedynie produkcja zagęszczonych soków owocowych. Na spadku produkcji koncentratu soku jabłkowego zaważy dalsze zmniejszenie importu tego produktu, a zagęszczonych soków produkowanych z owoców kolorowych mniejsze dostawy do przetwórstwa porzeczek czarnych, wiśni i truskawek. Utrzyma się tendencja wzrostowa produkcji soków, nektarów i napojów owocowych i owocowo-warzywnych” – dodano.

Instytut podał również, że w bieżącym sezonie wyższe ceny spowodowały spadek konsumpcji owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych z 43,5 do 43,1 kg/osobę, a warzyw i ich przetworów z 59,1 do 58,5 kg/osobę.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrezentacja ogórków partenokarpnych w Kobylnikach
Następny artykułWzrośnie wolumen, ale nie wartość eksportu owoców i warzyw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.