Brytyjczycy doceniają owoce i warzywa

Jak wynika z najnowszych badań, około połowa brytyjskich konsumentów nie ma nic przeciwko owocom i warzywom zniekształconym, ale za to o bardzo dobrej jakości. Lokalni konsumenci zdecydowanie chętniej by je kupowali niż obecnie, pod warunkiem jednak, że ich ceny będą z uwagi na drobne „ubytki” w wyglądzie nieco niższe od produktów kształtnych i trzymających standardy wizualne.
Zdaniem Brytyjczyków owoc czy warzywo nie musi wyglądać perfekcyjnie ma smakować, posiadać dobrą jakość i walory odżywcze. Ponad 42% konsumentów kupowałoby takie właśnie produkty po dyskontowych cenach (przypomnijmy, iż we Francji sieć Intermarche sprzedaje takie właśnie „wybrakowane” owoce i warzywa z 30% zniżką), około 56% respondentów martwi marnowanie jedzenia i wyrzucanie produktów o pewnego rodzaju ubytkach przez markety, a około 28% konsumentów zaniepokojonych jest marnowaniem w ogóle żywności w ich gospodarstwach domowych.

Według najnowszych statystyk około 46% brytyjskich konsumentów stara się spożywać codziennie pięć porcji owoców i warzyw, przy czym zdecydowanie bardziej dotyczy to Brytyjczyków z przedziału wiekowego 25-34 lat, deklaruje to – około 57% respondowanych, a mniej konsumentów powyżej 65 roku życia – około 40%. Więcej niż 2/3 deklaruje natomiast konieczność umieszczania na opakowaniach owocowo – warzywnych informacji o korzystnym wpływie konsumpcji owoców i warzyw na nasze zdrowie.

Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW 2014 roku polskie firmy sprzedały za granicą żywność wartą 21 mld euro
Następny artykułŚwiatowe uprawy szparagów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.