W minionym 2013 roku produkcja jabłek w Brazylii była nieco mniejsza wobec roku 2012 i wyniosła 1,042 mln ton wobec 1,184 mln ton rok wcześniej i 1,25 mln ton dwa lata temu.
Do przetwórstwa skierowane zostało w minionym roku około 200,0 tys. ton jabłek – to zdecydowanie mniej wobec poprzedniorocznej wielkości (aż 355,0 tys. ton). Pozostała ilość owoców kierowana jest do bezpośredniej konsumpcji na lokalnym rynku – w minionym 2013 roku było to 752,0 tys. ton, do których należy dodać jeszcze 70,0 tys. ton zaimportowanych, co w sumie daje 822,0 tys. ton. Poziom ubiegłorocznej konsumpcji oszacowano na 4,2 kg/osobę, to jest dokładnie tyle samo co rok wcześniej. W minionym roku Brazylijczycy wyeksportowali łącznie 90,0 tys. ton czyli nieco więcej wobec 72,0 tys. ton rok wcześniej.
Źródło: FAMMU/FAPA