Tegoroczna, trzecia już edycja „Konferencji Borówkowej” odbyła się 5 marca w Mszczonowie pod hasłem „dywersyfikacja”. Wydarzenie, które zostało objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego, przyciąga producentów borówki, a także wystawców i firmy zajmujące się dostarczaniem rozwiązań technologicznych dla plantacji.
Podczas panelu dla przedstawicieli polskich i zagranicznych organizacji producenckich, głos zabrał przedstawiciel chilijskiego Stowarzyszenia Eksporterów Owoców (ASOEX), Christian Carvajal, który zaprezentował możliwości rozwoju produkcji i eksportu borówki z Chile w kontekście rosnącej wymiany handlowej i gospodarczej między Polską a tym południowoamerykańskim krajem.
Borówki z Chile coraz częściej goszczą na światowych stołach – eksport chilijskiej borówki wyniósł w 2014 roku 74 750 ton. W miesiącach zimowych Chile jest głównym dostawcą borówki na rynek europejski i tu także obserwuje się wyraźny wzrost popytu na ten owoc.
Plantacje chilijskiej borówki zajmują 15 500 hektarów, a dzięki różnicom klimatycznym sezon jej zbiorów utrzymywać można przez cały rok. – W ostatnich dwóch latach 69% eksportu borówek z Chile kierowane jest do Stanów Zjednoczonych i Kanady, rozwijają się też rynki w Europie i Azji, które przyjmują odpowiednio 22% i 9% chilijskiego eksportu. W Europie największym odbiorcą borówek z Chile jest Holandia oraz Wielka Brytania – dodał Christian Carvajal.
Produkcja i eksport owoców jest dla gospodarki Chile przedsięwzięciem o strategicznym znaczeniu, dlatego producenci kładą ogromny nacisk na nowoczesne technologie stosowane w uprawach i rolnictwie, a także na optymalne i ekologiczne metody produkcji tj. zbiory, sortowanie oraz logistyka. Jakość chilijskich owoców doceniają najbardziej wymagający klienci. Dzięki temu Chile zdobyło renomę największego eksportera świeżych borówek, winogron i śliwek na świecie oraz wicelidera sprzedaży awokado i czereśni. Obecnie Chile plasuje się na 17. miejscu na świecie pod względem eksportu produktów spożywczych, z perspektywą wejścia do czołowej dziesiątki w ciągu najbliższych lat. Lokalny sektor produkcji obejmuje ponad 9000 wytwórców i eksporterów, spełniających wszystkie standardy dobrych praktyk rolniczych (Good Agricultural Practice).
W 2014 roku, według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, Chile zajęło czołową pozycję wśród producentów żywności w Ameryce Południowej oraz 27 pozycję na całym świecie.
Janusz Heller