Eksperci są zgodni. Borówka powinna znaleźć się w diecie każdego Polaka. Bomba witamin, składników mineralnych i źródło przeciwutleniaczy. Jest rekomendowana w najnowszej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, antynowotworowej, dla osób z nadciśnieniem, z cukrzycą i odchudzających się.
Początek borówkowego sezonuw Polsce stał się okazją do przypomnienia jej walorów. Podczas otwarcia sezonu dyskutowano o stanie świadomości i działaniach jakie warto podjąć by zwiększyć świadomość walorów borówki.
Tegoroczne zbiory, mimo trudnej pogody, zapowiadają się u nas bardzo dobrze. Większość naszej produkcji ma bardzo wysoką jakość, jest zbierana ręcznie i już w lipcu oczekiwana przez konsumentów w ponad 25 krajach na czterech kontynentach. Na świecie panuje moda na polską borówkę. Kolejne rynki otwierają się przed polskimi plantatorami.
za: Fundacja Promocji Polskiej Borówki