Bioinżynieria – nowy kierunek studiów na UP w Lublinie

Wiedzę z zakresu biotechnologii, nauk technicznych oraz kształtowania środowiska przyrodniczego połączy nowy kierunek studiów - Bioinżynieria, który utworzył Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Absolwenci nowego kierunku będą mogli prowadzić badania służące ochronie środowiska i rekultywacji terenów zdegradowanych, wspieraniu nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa żywności oraz mające zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu wykorzystujących nowoczesne technologie z zastosowaniem żywych organizmów, m.in. w farmacji.

– Umiejętne połączenie wiedzy technicznej i biologicznej z technikami molekularnymi będzie w niedalekiej przyszłości główną siłą napędzającą rozwój gospodarczy z zachowaniem równowagi środowiska. Środowiska te, które zostały już zdegradowane, mogą zostać zrewitalizowane w wyniku połączonych działań technicznych z wykorzystaniem odpowiednio dobranych i ukształtowanych organizmów – powiedział dziekan Wydziału Agrobioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. Krzysztof Kowalczyk.

Studenci bioinżynierii będą zdobywać wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych i inżynieryjno-technicznych obejmującą m.in. znajomość procesów zachodzących na poziomie molekularnym i komórkowym oraz w środowisku przyrodniczym. Absolwenci mają być przygotowani do obsługi aparatury badawczej, wykonywania analiz materiału biologicznego oraz projektowania procesów biologicznych.

– Studia z podobnego zakresu są prowadzone w uniwersytetach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Anglii i Japonii. W Polsce tak sprofilowana bioinżynieria będzie pierwszym, unikalnym kierunkiem – podkreślił Kowalczyk.

Studia na nowym kierunku rozpoczną się od października roku akademickiego 2013/2014. Będą to studia pierwszego i drugiego stopnia. Absolwenci studiów pierwszego stopnia, które będą trwały 3,5 roku, otrzymają tytuł inżyniera, a absolwenci półtorarocznych studiów drugiego stopnia – tytuł magistra inżyniera. Nie wiadomo jeszcze, ile miejsc będzie na nowym kierunku studiów.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSzparagi o połowę droższe niż w ubiegłym roku
Następny artykułPodtopienia, ale nie powódź

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.