Belgijski eksport owoców i warzyw

W minionym roku Belgowie wyeksportowali sumie 3,092 mln ton owoców i warzyw, w tym 825,0 tys. ton stanowiły same warzywa, 1,32 mln ton banany – pochodzące głównie z reeksportu i 946,0 tys. ton inne, pozostałe owoce. W eksporcie dominowały wspomniane już banany oraz gruszki – 327,0 tys. ton, pomidory – 224,0 tys. ton czy jabłka- niecałe 170,0 tys. ton.

Spośród wyeksportowanych warzyw najwięcej z nich skierowano na unijny rynek – 775,0 tys. ton oraz pozostałe 171,0 tys. ton do państw trzecich – tu głównie do Rosji i Szwecji. Największym unijnym importerem belgijskich warzyw jest Francja z wynikiem 220,0 tys. ton oraz Holandia – 172,0 tys. ton, następnie Niemcy – 134,0 tys. ton i Wielka Brytania – 57,0 tys. ton. Wśród wysłanych owoców poza bananami największe ilości 785,0 tys. ton trafiły do państw UE, a jedynie 40,0 tys. ton do państw trzecich. Podobnie jak w przypadku warzyw największe ilości owoców sprowadziła przed rokiem Francja – 330,0 tys. ton oraz Holandia – 177,0 tys. ton, a także niecałe 150,0 tys. ton Niemcy i 30,0 tys. ton Wielka Brytania. W przypadku eksportowanych, a właściwe reeksportowanych bananów – ich łączny wolumen przypomnijmy to 1,32 mln ton – najwięcej z nich Belgia skierowała na rynek niemiecki – 562,1 tys. ton oraz do Holandii – 188,8 tys. ton, Francji – 130,6 tys. ton oraz do Czech – 99,4 tys. ton.

za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZbiory francuskich pomidorów stabilne
Następny artykułWięcej brzoskwiń i nektarynek we Włoszech

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.