Tegoroczne zbiory warzyw szklarniowych w Rosji oszacowano na 607,1 tys. ton. To zdecydowanie więcej wobec poprzedniorocznych 462,4 tys. ton – wzrost produkcji o 31%.
Jednocześnie Rosyjskie Ministerstwo Rolnictwa informuje, że od kilku już sezonów trwa korzystna koniunktura na rynku produkcji szklarniowej i notowany jest stabilny wzrost. Przede wszystkim największe zbiory dotyczą ogórków szklarniowych – w bieżącym roku zebrane zostanie około 409,4 tys. ton wobec 333,1 tys. ton w roku poprzednim – to o 23% więcej. Na drugim miejscu wśród warzyw szklarniowych znalazły się pomidory z wynikiem aż o 53% większym wobec roku poprzedniego – 182,5 tys. ton wobec 119,4 tys. ton w roku 2015. Ponadto tegoroczne zbiory pozostałych warzyw szklarniowych oszacowano na 15,2 tys. ton wobec 9,9 tys. ton rok wcześniej.
Źródło: FAMMU/FAPA