Banki Żywności chcą odbierać przetworzone owoce i warzywa

Do końca października 31 Banków Żywności zrzeszonych w Federacji Polskich Banków Żywności odebrało łącznie ok. 14 tys. ton świeżych owoców i warzyw, wycofywanych z rynku w związku z embargiem. Po raz kolejny organizacja apeluje do ministerstwa rolnictwa o umożliwienie przetwarzania owoców i warzyw, w przeciwnym wypadku nie jest w stanie przyjąć większej ilości jabłek.

Jak informuje Federacja na swojej stronie internetowej, do tej pory przyjęto 8 tys. ton owoców i warzyw, połowę stanowiły jabłka, reszta to marchew, śliwki, kapusta, pomidory. Kolejne 6 tys ton jabłek jest zakontraktowanych do przechowania na okres listopad 2014 – czerwiec 2015. Banki przyjmują na bieżąco kapustę, marchew, pomidory, paprykę, brokuły, gruszki, kalafior, ogórki, śliwki, owoce miękkie i winogrona. Natomiast zgłoszenia na dostawy jabłek przyjmowane są, jak napisano, jedynie w ograniczonym zakresie.

Dlatego, jak można przeczytać, „Federacja po raz drugi apeluje do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie decyzji i umożliwienie przetwarzania warzyw i owoców, zgłaszanych przez producentów rolnych do Banków Żywności, w celu ich zagospodarowania na cele społeczne. Uruchomienie takiego mechanizmu umożliwiłoby zagospodarowanie znacznie większej ilości jabłek i zapobiegłoby ich zmarnowaniu”.

Federacja Polskich Banków Żywności zachęca producentów rolnych do poparcia tego stanowiska.

Jak poinformował dziś w Polsat News przedstawiciel Federacji, ministerstwo nie odpowiedziało do tej pory na ten apel.

Źródło: bankizywnosci.pl, Polsat News

mp

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSzansa na kontrakty w Kijowie
Następny artykułZa miedzą sadzą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.