Jak informuje Federacja na swojej stronie internetowej, do tej pory przyjęto 8 tys. ton owoców i warzyw, połowę stanowiły jabłka, reszta to marchew, śliwki, kapusta, pomidory. Kolejne 6 tys ton jabłek jest zakontraktowanych do przechowania na okres listopad 2014 – czerwiec 2015. Banki przyjmują na bieżąco kapustę, marchew, pomidory, paprykę, brokuły, gruszki, kalafior, ogórki, śliwki, owoce miękkie i winogrona. Natomiast zgłoszenia na dostawy jabłek przyjmowane są, jak napisano, jedynie w ograniczonym zakresie.
Dlatego, jak można przeczytać, „Federacja po raz drugi apeluje do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie decyzji i umożliwienie przetwarzania warzyw i owoców, zgłaszanych przez producentów rolnych do Banków Żywności, w celu ich zagospodarowania na cele społeczne. Uruchomienie takiego mechanizmu umożliwiłoby zagospodarowanie znacznie większej ilości jabłek i zapobiegłoby ich zmarnowaniu”.
Federacja Polskich Banków Żywności zachęca producentów rolnych do poparcia tego stanowiska.
Jak poinformował dziś w Polsat News przedstawiciel Federacji, ministerstwo nie odpowiedziało do tej pory na ten apel.
Źródło: bankizywnosci.pl, Polsat News
mp