14 kwietnia br. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2015/582 wpisujące na unijną listę produktów o ochronionych nazwach nowy – tym razem z Austrii "Pöllauer Hirschbirne" (Chroniona Nazwa Pochodzenia) - nieprzetworzone owoce odmiany gruszki na gruszecznik „Hirschbirne” (dawna odmiana regionalna) oraz uzyskane z nich suszone owoce i niesfermentowany sok.
„Pöllauer Hirschbirne” to późno dojrzewająca gruszka na gruszecznik, która bardzo rzadko jest spożywana na świeżo, a dojrzałe owoce są zbierane w regionie produkcji i natychmiast suszone lub przetwarzane na sok, ponieważ dojrzałe gruszki praktycznie nie nadają się do przechowywania. Rezerwat przyrody Dolina Pöllau (Pöllauer Tal) jest tradycyjnym centrum uprawy grusz „Pöllauer Hirschbirne” i przetwarzania ich owoców, a region produkcji rozciąga się na okręgi administracyjne krajów związkowych Styria i Dolna Austria.
Źródło: FAMMU/FAPA