„Jakość rośnie w Holandii” …oraz w Niemczech – tak uzgodniły podczas ceremonii otwarcia Zielonego Tygodnia holenderska minister Sharon rolnictwa Dijksma i kanclerz Niemiec Angela Merkel. (Ta pierwsza część uzgodnionego przesłania jest hasłem niderlandzkiej ekspozycji). Spośród prezentowanych w tym roku w Berlinie owoców i warzyw Holendrzy starają się wyeksponować przede wszystkim pomidory. Mają ich 63 różne typy. Nie tylko udzielają zwiedzającym porad, jak najlepiej wykorzystać poszczególne z nich – z wybranych sporządzają oryginalny koktail (lub raczej: z wybranych typów w oryginalny sposób sporządzają koktail): tuzin koktailowych owoców zawijają w ręcznik i wyżymają go – czasem dodając jeszcze smakowe przyprawy. Nawet kieliszek takiej mikstury jest najlepszym zabezpieczeniem przed berlińską zimą – Holendrzy sa o tym przekonani tak, jak do jakości swoich serów czy mocarstwowości własnego ogrodnictwa. A wiadomo wiara/marketing czyni cuda…
pg