Jest to najważniejsza impreza targowa branży rolno-spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestniczy w niej także branża gastronomiczna i hotelarska.
Na terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich będzie odbywało się w tym samym czasie kilka imprez targowych. Będą to: Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food, Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro, Targi Smaki Regionów, Targi Wyposażenia Hoteli Invest Hotel, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech oraz Międzynarodowe Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PakFood.
Jako pierwsze już w sobotę 21 września będzie można zwiedzić pawilony Smaki Regionów. Ta część targów jest bardzo lubiana przez odwiedzających, gdyż nie tylko można spróbować regionalnych przysmaków, ale także je kupić. W tym roku w imprezie będą uczestniczyć wszystkie województwa. Najlepsze potrawy nagrodzone zostaną „Złotą Perłą”.
W kolejnych dniach odbędą się mistrzostwa w parzeniu herbaty oraz kawy, będzie też Kulinarny Puchar Polski, czyli prezentacja potraw przygotowanych przez młodych mistrzów kucharskich, pokazy maszyn dla przemysłu spożywczego i nowych opakowań dla żywności. Przewidziane są liczne konferencje i sympozja. Całą imprezę targową 26 września zamknie XIX Forum Rzeźników i Wędliniarzy.
Wyróżniające się produkty zostaną nagrodzone Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Według Byrta tegoroczne targi może odwiedzić ponad 40 tys. osób.
Źródło: