Za gram przyprawy produkowanej ze znamion słupków krokusa – szafranu trzeba zapłacić ponad 6 euro. Specyfik pochodzi głównie z Azji Średniej (połowa światowej podaży pochodzi z Iranu), jest produkowany także w Hiszpanii, Grecji, Turcji, Indiach, Azerbajdżanie, Maroku. We wrześniu informowaliśmy na naszym portalu o plantacji szafranu na Ukrainie (https://www.ogrodinfo.pl/rosliny-ozdobne/szafran-z-ukrainy/).
Kolejną próbę przeniesienia uprawy tej rośliny dalej na północ podjęto w Szwecji. Przed sześcioma laty założono tam plantację z 8 tys. sztuk krakusa siewnego. Obecnie sadzi się ich 150 tysięcy – są sprowadzane z Iranu i Bułgarii. Rośliny dobrze znoszą szwedzki klimat, przy temperaturze około zera stopni Celsjusza przerywają wegetację, wznawiają ja po ociepleniu.
Dla uzyskania 1 kg szafranu trzeba ręcznie zebrać słupki ze 100 tysięcy kwiatów. Światowa produkcja to 100 ton przyprawy.
za: east-fruit.com