Ubiegłoroczna II edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych zgromadziła ponad 8 tys. gości. Tematem przewodnim wydarzenia była „Róża – królowa smaku i zapachu”. Poza szeregiem atrakcji, goście festiwalu mogli zwiedzić nowy kompleks ogrodowy – Ogrody Hortulus Spectabilis z wieżą i labiryntem oraz ogrodami różanymi.
To już druga nagroda dla tego wyjątkowego wydarzenia. Podczas VII Forum Branży Ogrodniczej, odbywającego się w ramach Kongresu Dystrybucji i Handlu, Festiwal został nagrodzony Złotą Strelicją. Nagroda przyznana została przez Biznes Ogrodniczy za niekomercyjne podejście do biznesu.
Co kryje kolejna edycja Festiwalu?
Tegoroczna – III edycja Festiwalu odbędzie się 14 i 15 lipca w Ogrodnach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Tematem przewodnim będzie „Lawenda – dyskrecja smaku i moc zapachu”. Goście festiwalu dowiedzą się, które kwiaty są jadalne oraz posmakują dań z ich wykorzystaniem, poznają tajniki kuchni kosmetycznej oraz dowiedzą się, jak założyć warzywnik kwiatowy. W programie wydarzenia znajdą się: prelekcje i warsztaty, pokazy i animacje dla dzieci. Festiwal to również stoiska wystawiennicze, w których asortymencie znajdą się produkty regionalne i tradycyjne. Specjalnie na tą edycję festiwalu powstaje Lawendowy ogród w stylu prowansalskim.
Źródło: materiały organizatora