Konwalia majowa

Do rodzaju konwalia (Convallaria) należą trzy gatunki, które zaliczane są do rodziny konwaliowatych (Convallariaceae), choć spotykana jest również ich klasyfikacja do szparagowatych (Asparagaceae). Spośród nich na skalę handlową uprawiana jest konwalia majowa (C. majalis), występująca w stanie naturalnym w Europie (także w Polsce) i środkowej części Azji, najczęściej w lasach mieszanych, liściastych lub w zaroślach.

Konwalia majowa tworzy cienkie, zmodyfikowane pędy podziemne – kłącza, które łatwo rozrastają się na głębokości 4–7 cm pod powierzchnią ziemi, wskutek czego rośliny szybko pokrywają podłoże. Eliptyczne lub eliptycznolancetowate liście, osadzone po 1–3 na długim ogonku, osiągają długość 15–25 cm. Pąki, wydające jeden liść, nie kwitną, kwiatostany wyrastają najczęściej z pąków trzyletnich.
Kwiatostanem jest jednostronne grono o długości 20–25 cm, złożone u form dziko rosnących z 6–9, a u odmian ogrodowych – z 11–18 dzwonkowatych białych kwiatów o wyjątkowo subtelnym zapachu. Bylina ta kwitnie od maja do początku czerwca.

Odmiany konwalii
W sprzedaży dostępnych jest ich ponad 20: ‘Albomarginata’ – o liściach biało obrzeżonych; ‘Albostriata’ – o liściach z kremowymi lub białymi smugami; ‘Aurea’ – o złotożółtych liściach i białych kwiatach; ‘Aureovariegata’ (występuje też pod nazwami ‘Lineata’ lub ‘Variegata’) – o żółtych lub złotożółtych smugach na liściach, w sprzedaży od 1835 r.; ‘Berlin Giant’ – o dużych kremowobiałych kwiatach, dorasta do wysokości 15 cm; ‘Cream da Mint’ – odmiana jest podobna do ‘Hardwick Hall’, ma jednak wyraźnie złote obrzeżenie liści; ‘Dorien’ (‘Doreen’) – o dużych, białych, intensywnie pachnących kwiatach i ciemnozielonych liściach, osiąga wysokość do 20 cm; ‘Flore Pleno’ (spotykana pod nazwami ‘Plena’ lub ‘Pleniflora’) – o dużych, białych lub kremowych, pachnących, pełnych kwiatach, rośliny osiągają wysokość do 20 cm; ‘Fortin’s Giant’ – silnie rosnąca odmiana, dorasta do wysokości 30– 40 cm, tworzy silne liście i duże kwiatostany; ‘Grandiflora’ – o dużych, białych, większych niż u gatunku kwiatach, najczęściej uprawiana jest w ogrodach; ‘Hardwick Hall’ – o białych, pachnących kwiatach i niebieskawozielonych liściach z miętowozielonym do kremowożółtego obrzeżeniem, osiąga wysokość do 30 cm; ‘Mary Brooks’ – o białych kwiatach i złotożółtych liściach; ‘Polish Beauty’ – o liściach z bardzo licznymi białożółtymi pasami; ‘Rosea’ – o intensywnie pachnących jasnoróżowych kwiatach, jej wzrost jest słabszy niż u innych odmian; ‘Rosea Variegata’ – o jasnoróżowych kwiatach i paskowanych liściach.

‘Plena’

‘Polish Beauty’

Z odmian polecanych do uprawy na kwiat cięty wykorzystuje się te o dużej liczbie kwiatów w gronie i o dobrej trwałości. Należą do nich np. ‘Bordeaux’ – tworzy do 15 kwiatów na pędzie, osiąga wysokość 25–30 cm, polecana jest do pędzenia; ‘Elfenreigen’ – silnie rosnąca, z 14 kwiatami na pędzie; ‘Havelperle’ – tworzy 12 kwiatów na pędzie, polecana jest do uprawy na glebach piaszczystych; ‘Neue Vierländer’ – tworzy 16 kwiatów w gronie, polecana do pędzenia; ‘Vierländer’ – tworzy 11 kwiatów na pędzie, nadaje się do uprawy w doniczkach; ‘Vierländer Glockenspiel’ – z 18 kwiatami w gronie, jedna z najlepszych do pędzenia.

Rozmnażanie konwalii
Konwalię majową rozmnaża się najczęściej wegetatywnie przez podział kłączy jesienią, tj. od października do początku listopada. Tnie się je na odcinki o długości 5–6 cm, z co najmniej jednym pąkiem. Uzyskane fragmenty można posadzić na zagony lub po kilka w doniczkach. Gatunek ten można rozmnażać również przez wysiew nasion. Aby wyprodukować 1000 roślin, do palet wielootworowych należy ich wysiać 25 g (w 1 g jest 40 szt.). Nasiona powinny być przykryte niewielką ilością wermikulitu, co zapewni odpowiednią wilgotność. W początkowym okresie, aby uzyskać równomierne kiełkowanie, w pomieszczeniach o temperaturze 18–22°C, następnie przez 4–6 tygodni utrzymywać ją na poziomie od –4°C do +4°C. Po okresie chłodzenia temperaturę należy stopniowo podnosić od 5°C do 12°C. Po zabiegu tym kiełkowanie nasion trwa 2–4 tygodnie. palety umieszcza się na 2–4 tygodnie.

Uprawa konwalii
Jako podłoża można użyć substratu torfowego z niewielką zawartością perlitu lub rozdrobionej, przekompostowanej kory (0–15%).

Odczyn pH podłoża powinien wynosić 5,8–6,4. Rośliny można sadzić pojedynczo do doniczek o średnicy 8–9 cm lub po dwie do doniczek 11–12-centymetrowych, a po trzy do doniczek o średnicy 15 cm. Po posadzeniu do pojemników optymalna temperatura wynosi 12–16°C. Do podłoża zaleca się dodać nawozu wieloskładnikowego o powolnym uwalnianiu składników w dawce 3 kg/m3. Młode rośliny po wytworzeniu liści właściwych najlepiej dokarmiać nawozami wieloskładnikowymi w dawce 50–75 ppm N, a po posadzeniu do doniczek – w dawce 150– 200 ppm N. W początkowym okresie uprawy stosunek N : K powinien wynosić 1 : 1, a pod koniec uprawy – 1 : 2. W wypadku uprawy z nasion rośliny do sprzedaży nadają się dopiero po trzech latach produkcji.

Uprawiając konwalię w gruncie, możemy ją zostawić w jednym miejscu przez wiele lat. Należy jednak pamiętać, aby wczesną wiosną, a przy uprawie na kwiat cięty – także w czerwcu zastosować nawóz wieloskładnikowy w dawce 30 g/m2. Przy dłużej trwającej suszy konieczne jest nawadnianie roślin.

Zastosowanie konwalii
Dzięki przyjemnemu zapachowi kwiatów i niewielkim wymaganiom nadają się one do sadzenia w parkach i ogrodach, najczęściej jako rośliny okrywowe w miejscach cienistych lub na obrzeżach zwartych grup drzew i krzewów. Dobrze komponują się z paprociami, szczawikiem i kopytnikiem. Konwalia majowa nadaje się do uprawy przyspieszonej w doniczkach i na kwiat cięty. Warto podkreślić, że pojawiające się w czerwcu i lipcu czerwone owoce (jagody) są trujące (jak wszystkie inne części tej rośliny).mieszanych , liściastych lub w zaroślach.

‘Mary Brooks’

Dr inż. Piotr Czuchaj
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Fot. mat. prasowe sadzawka.pl

Artykuł pochodzi z numeru 5/2016 miesięcznika „Rośliny Ozdobne”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBurze i grady – alert pogodowy na 25-29 maja 2016 r.
Następny artykułJurgiel: liczymy na otwarcie chińskiego rynku na polskie owoce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.