To bardzo zła wiadomość biorąc pod uwagę, że w Polsce warunki sprzyjają produkcji ekologicznej, a popyt na produkty „bio” rośnie w krajach Unii Europejskiej z roku na rok.
W latach 2003–2013 liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce wzrosła ponad 11-krotnie – z 2286 w 2003 r. do prawie 26,6 tys. w 2013 r. W tym samym okresie ponad 18-krotnie wzrosła także liczba przetwórni ekologicznych – z 22 w 2003 r. do 407 w 2013 r., z czego ponad 30% zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw.
Dla osób zajmujących się produkcją owoców jagodowych metodą ekologiczną, a także dla tych, którzy taką działalność planują, wydawnictwo Plantpress przygotowało książkę pt. „Ekologiczna produkcja owoców jagodowych”. Autorami są dr Beata Studzińska (doradca rolnictwa ekologicznego) oraz dr Dariusz Paszko (z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie), który przyjrzał się stronie ekonomicznej przedsięwzięcia.
Pozycja ta stanowi krótki przewodnik, w którym poruszamy tematykę opłacalności produkcji owoców metodą ekologiczną, podajemy sposoby na zwiększenie plonów plantacji poprzez odpowiednio prowadzone nawożenie i ochronę oraz podajemy sposoby zagospodarowania owoców ekologicznych.
D. Łabanowska-Bury
Książkę „Ekologiczna produkcja owoców jagodowych” można nabyć tutaj.