Spada cena czerwonej porzeczki na europejskim rynku. Jak podaje fresplaza, cytując przedstawiciela francuskiej firmy Lolifruit, w ubiegłym tygodniu za kilogram czerwonej porzeczki deserowej płacono do 23 euro, w tym tygodniu jednak cena spadła do 9 euro/kg.
Wiąże się to ze spadkiem popytu w Europie. Jak wyjaśnia aktualną sytuację Nathali Saiz, której firma w ciągu roku sprzedaje 20 tys. kg czerwonej porzeczki, bieżący sezon jest bardzo trudny dla producentów z Portugalii. Stamtąd pochodzi towar obecnie sprzedawany. Owoce porzeczki produkowanej w tym kraju mają mniejszy rozmiar niż owoce produkowane przez plantatorów włoskich, belgijskich czy holenderskich, a obecnie ten czynnik ma bardzo duży wpływ na decyzje zakupowe. Ponadto w tych państwach znacząco wzrosła produkcja czerwonej porzeczki i ich pozycja się umacnia.
Producenci z Półwyspu Iberyjskiego (także hiszpańscy) tracą na konkurencyjności swojego produktu, gdyż często nie posiadają wymaganych przez odbiorców certyfikatów np. GlobalGAP.
RS