W ubiegłym roku powierzchnia uprawy truskawek spadła o 4% w całym kraju. Spadki zanotowano w większości regionów zajmujących się tym gatunkiem. O tyle samo jednak wzrosło spożycie tych jagód.
Włosi przeznaczyli w ubiegłym roku pod truskawki 3570 hektarów – 87% stanowiły uprawy pod osłonami, tylko 13% plantacji rosło w otwartym gruncie. Spadki produkcji odnotowano w północnych prowincjach Włoch – Emilia Romagna (6%), Bolzano (12%), Trento (5%). Tylko w Piemoncie tendencja była odwrotna – odnotowano wzrost produkcji o 13%. Na południu kraju poziom produkcji pozostaje stały.
W ubiegłym roku plantatorom włoskim nie sprzyjała pogoda, ale i tak wysokie zbiory przełożyły się na niskie ceny. Dzięki wprowadzeniu nowych odmian wydłużył się sezon handlu – co pozwoliło na wspomniany już niewielki wzrost konsumpcji truskawek.
za: fruitnet.com
pg
pg