28 września w trakcie Międzynarodowych Targów Spożywczych w Poznaniu (Polagra Food) odbył się Wielki Finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Jedną z nagród otrzymało wino z Sandomierskiego Regionu Winiarskiego.
Organizatorem przedsięwzięcia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W tegorocznym konkursie Kapituła Krajowa jedną z Pereł 2014 przyznała winu gronowemu półsłodkiemu białemu Silvio. Nagrodę przyznano Sylwii i Mateuszowi Paciurom prowadzącym Winnicę Nad Jarem położoną w Sandomierskim Regionie Winiarskim, a wino wytworzone zostało w 2012 roku, cechującym się wyjątkowo korzystnym przebiegiem warunków pogodowych.
Powyższe wyróżnienie świadczy o potencjale niektórych zakątków naszego kraju w tak osobliwej dziedzinie jak winiarstwo.
Tekst i fot. J. Suszyna