Weekendy otwartych winnic w Lubuskiem

Lubuscy winiarze zapraszają na weekendy otwartych winnic. Pierwszy odbędzie się w długi, majowy weekend (1-5 maja). W całym regionie będzie można w tych dniach odwiedzić 12 najbardziej znanych i największych winnic.

– Oferta jest bardzo bogata i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Będzie można delektować się winem i poczuć jego prawdziwą harmonię, w tym kompozycje zapachowe i smakowe z różnych odmian winogron – poinformowała marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak.

Zapowiedziała, że na stołach winiarzy znajdą się naturalne produkty z winogron. Ci, którzy chcą poczuć namiastkę winnicy w swoim ogródku, będą mogli kupić sadzonki winogron. Dodatkowo lubuscy winiarze będą oprowadzać gości po swoich winnicach i opowiadać, jak odbywa się produkcja wina.

Weekendy otwartych winnic, które zaplanowano także na lipiec, sierpień i wrzesień, to projekt promocyjny Urzędu Marszałkowskiego i Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego. W przedsięwzięciu bierze udział 12 lubuskich winnic – malowniczo położonych w rodzinnych gospodarstwach zajmujących się uprawą winorośli, produkcją lokalnego wina i agroturystyką.

Tradycje winiarstwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIII wieku. Niegdyś bardzo popularne i powszechne, zajęcie z biegiem czasu zostało zaniedbane i zapomniane przez mieszkańców województwa. Od kilku lat winiarstwo w regionie przeżywa swój renesans, a wraz z nim enoturystyka, czyli turystyka winiarska. Przykładem tego może być Lubuski Szlak Wina i Miodu.

Projekt ten realizowany jest od 2010 r. Obejmuje on swoim zasięgiem całe województwo. Jego punktami granicznymi są winiarnie w Wiechlicach koło Szprotawy na południu oraz w Dobiegniewie na północy regionu. Na zachodzie i wschodzie punktami granicznymi są pasieki z okolic Sulęcina, Rzepina oraz Sławy. W sumie ścieżka wina i miodu liczy ponad 300 km. Na tym szlaku można odwiedzić zarówno winiarnie, jak i pasieki. Wyznaczenie tego szlaku to inicjatywa Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego, która ma na celu wzbogacenie oferty turystycznej regionu.

Polak dodała, że w samym sercu tej turystycznej inicjatywy powstaje Lubuska Winnica w Zaborze. Liderem projektu jest samorząd woj. lubuskiego. Przejął on od Agencji Nieruchomości Rolnych 35 ha ziemi, na których zakładane są winnice.

W poniedziałek w Zaborze odbyło się symboliczne zasadzenie pierwszego krzewu winorośli. – Winnice buduje się dla pokoleń. Jestem przekonana, że to będzie nasz regionalny produkt turystyczny. Wspieram ten projekt całym sercem – mówiła marszałek.

W projekcie biorą udział winiarze z woj. lubuskiego, przekazując swoje doświadczenia i wiedzę związaną z prowadzeniem winnicy. To oni poprowadzą cały proces technologiczny. Całą winnicą zarządza Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku, który jest jednostką podległą samorządowi województwa, a Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie czuwa nad procesem tworzenia winnicy.

Jednym z innych ważnych punktów na lubuskim Szlaku Wina i Miodu jest Pałac Mierzęcin niedaleko Dobiegniewa – obecnie największa z winnic w regionie i trzecia co do wielkości w Polsce. Na powierzchni 6,75 hektara uprawianych jest tam ok. 27 tys. krzewów 19 szczepów, głównie odmian winorośli białych. – Podczas wizyty u nas 1 maja będzie m.in. okazja, by zobaczyć, jak przebiega sadzenie winorośli czy też skosztować 10 gatunków naszych win – powiedział enolog Pałacu Mierzęcin Piotr Stopczyński.

Produkowane w Mierzęcinie wytrawne wina czerwone uznawane są za jedne z najlepszych w kraju i były nagradzane na prestiżowych konkursach.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKE ma zakazać stosowania pestycydów groźnych dla pszczół
Następny artykułPiwo zielonogórskie na liście Produktów Tradycyjnych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.