Od 29 kwietnia do 3 maja winnice zapraszają turystów do relaksu w otoczeniu krzewów winorośli.
W tym czasie czynne dla zwiedzających będzie również Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze, w którym turyści znajdą niezbędne informacje na temat Szlaku Wina i Miodu, a także otrzymają mapę ułatwiającą dotarcie do lubuskich winnic – informuje Urząd Marszałkowski woj. Lubuskiego.
Organizatorzy zapewniają, że oferta dla zwiedzających będzie bogata i każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz delektowania się winem z różnych odmian winorośli, na stołach znajdą się naturalne produkty z winogron. Podczas wizyty w winnicach można będzie także zakupić sadzonki, a winiarze oprowadzą gości po swoich włościach i opowiedzą wiele ciekawostek z dziedziny uprawy winorośli i produkcji wina.
Weekendy otwartych winnic potrwają od maja do połowy sierpnia, w wybrane weekendy. To inicjatywa mająca promować lokalne winnice i walory turystyczne regionu.
W tym roku w przedsięwzięciu bierze udział dziewięć lubuskich winnic – w większości rodzinnych gospodarstw zajmujących się uprawą winorośli, produkcją lokalnego wina i agroturystyką.
Podczas zbliżającej się majówki można wybrać się do Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze, Winnicy Cantina w Mozowie, Winnicy Pod Lubuskim Słońcem w gminie Lubrza, Folwarku Pszczew, Winnicy Julia w Starym Kisielinie, Winnicy Kinga w Starej Wsi oraz do Winnic Miłosz we wsi Łaz i Ingrid w Zaborze.
Tradycje winiarstwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIII wieku. Niegdyś bardzo popularne i powszechne zajęcie z biegiem czasu zostało zaniedbane i zapomniane. Obecnie winiarstwo w regionie odradza się, a wraz z nim enoturystyka, czyli turystyka winiarska.
Przykładem może być Lubuski Szlak Wina i Miodu – projekt promocyjny, który powstał w 2010 r., obejmujący swoim zasięgiem całe województwo. Jego punktami granicznymi są winiarnie w Wiechlicach koło Szprotawy na południu oraz w Dobiegniewie na północy regionu. Na zachodzie i wschodzie punktami granicznymi są pasieki z okolic Sulęcina, Rzepina oraz Sławy.
Źródło: