– Zainteresowanie tegorocznym konkursem przeszło nasze oczekiwania; w dwóch poprzednich edycjach uczestniczyło ponad 300 win. Oznacza to że łańcucka impreza wyrasta na najważniejszą w naszej części Europy – powiedziała prezes Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis” Ewa Wawro.
W tym roku swoje wina do konkursu zgłosili winiarze z Polski, Słowacji, Węgier, Czech, Grecji, Włoch, Francji, Niemiec, Austrii, Słowenii i Portugalii. – Najwięcej win pochodziło z Polski i Słowacji. Nasi producenci przywieźli 145 win, a ich słowaccy koledzy 120 – powiedziała Wawro.
Najczęściej ocenianymi rocznikami były wina z 2014 i 2013 r.; z ubiegłego roku pochodziło 208, a sprzed dwóch lat 117. Najstarsze wino na konkursie dojrzewało w 2000 roku. – Wina oceniało międzynarodowe jury doświadczonych degustatorów i enologów. W jego skład wchodziło po czterech przedstawicieli Polski, Słowacji, Węgier i Czech – zauważyła prezes.
Próbki win były serwowane z zakrytych butelek, oznaczonych tylko numerem ewidencyjnym. O kolejności serwowania decydowały m.in. kategoria wina i rocznik. Przyznano 85 złotych medali, z czego 11 trafiło do polskich winiarzy.
Wawro przypomniała, że „jednym z celów konkursu jest promocja kultury wina poza tradycyjnymi regionami winiarskimi”. Partnerem przedsięwzięcia organizowanego przez Fundację na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis” i Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia było województwo podkarpackie.
Według organizacji skupiających zainteresowanych uprawą winorośli, w Polsce jest ok. 1000 winiarzy. Natomiast na Podkarpaciu istnieje ok. 150 winnic; liczą od kilku arów do dwóch – trzech hektarów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 100 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu; w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku; pierwsza winnica powstała wtedy w Jaśle.
Źródło: